Luchtkastelen zijn duur in onderhoud

Luchtkastelen zijn duur in onderhoud

Je droomt van een geweldige baan, een eigen bedrijf, een zelfstandige praktijk, een sabbatical, een wereldreis. Je denkt er al lang over na. En je weet: ooit ga ik die droom verwezenlijken. En toch komt het er niet van! Te groot, waar moet je beginnen, wat geef je op, wat krijg je ervoor terug? Allemaal vragen zonder antwoorden.

Je leeft in een luchtkasteel. En een luchtkasteel is duur in onderhoud! Door te blijven dromen stel je onderhoud uit. Want je zweeft weg van de plek waar het geluk te vinden is: in jezelf!

Gemakkelijk gezegd! Hoe kun je zoiets complex als een toekomstdroom naleven? Door zicht te krijgen op waar jouw droom eigenlijk voor staat. Want die toekomstdroom is vaak een synoniem van iets dat voor jou belangrijk is. Dus kom uit jouw luchtkasteel. Zet beide benen op de grond. En ga aan de slag.

Werkwaarden

Wat bepaalt jouw werkgeluk? We noemen dat de werkwaarden. Die waarden, dat zijn jouw innerlijke drijfveren. Waar gá jij voor en waar stá jij voor? Voor iedereen zijn de werkwaarden anders. Dat komt omdat we als mens natuurlijk verschillen. En dat maakt onze zoektocht ook zo belangrijk!

Werkwaarden zijn bijvoorbeeld:
Gezond werken
Balans tussen werk en privé
Vrijheid in jouw werk
Deskundigheid
Autonomie
Verantwoordelijkheid mogen nemen
Harmonie
Humor
Iets voor een ander betekenen
Er toe doen
Creativiteit
Ondernemen

En nog veel meer …

Wat zijn jouw werkwaarden?
Hoe kom je daarachter? Door na te denken wat je heel belangrijk vindt in jouw huidige bestaan. Soms word je gedwongen naar jouw geluk. In deze tijd van thuiswerken, gemis van collega’s, schipperen tussen werk en gezin, consequenties voor de economie, wordt er veel nagedacht over hoe nu verder. Niet altijd heb je een keuze. Maar als je die hebt, grijp hem dan met beide handen aan. Waarom?

In 2020 zijn er 77.000 trajecten van NL-Leert-Door beschikbaar gesteld voor mensen die al dan niet gedwongen op zoek gingen naar nieuw werkgeluk. De subsidie was razendsnel op. Dat geeft aan hoe belangrijk werk en levensgeluk is. Inmiddels hebben veel mensen al een fijne nieuwe baan of zijn begonnen met die ene leuke opleiding. In mijn praktijk heb ik een aantal trajecten mogen aanbieden. En dat is fantastisch! Eén van de meest gehoorde uitspraken is: ik wist niet waar te beginnen maar door dit traject wordt het voor mij inzichtelijk en kan ik mijn droom verwezenlijken!

En dat brengt mij terug bij het luchtkasteel: Kom uit jouw luchtkasteel, zet beide benen op de grond. En ga aan de slag!
Want luchtkastelen zijn duur in onderhoud! Investeer in jezelf.
Dat is het beste cadeau aan jezelf op weg naar jouw toekomstdroom.

Mijn favoriete docent van mijn loopbaanopleiding zei:
Dromen hebben de neiging om uit te komen als je er een datum achter zet
Daar ben ik het van harte mee eens.

Wil jij een datum achter jouw droom zetten? Kom uit jouw luchtkasteel. En laat me weten hoe jij het gaat doen!
Help anderen op weg door een reactie op mijn blog te plaatsen! De eerste 10 reacties ontvangen gratis de Loopbaanwaaier met 30 loopbaantips!

Loopbaanwaaier

Geef een antwoord