Je moeten verstoppen…

Je moeten verstoppen…

Gisteravond was ik bij de dodenherdenking in Venlo in het Rosarium. Van te voren had ik in City theater de film Venlo en Blerick, Oorlog en bevrijding gezien, ondersteund door een indrukwekkende lezing van Sef Derkx. De impact van de film is groot en sfeer bij de dodenherdenking is ingetogen en intens. En tijdens de gedichten en lezingen werd ik opeens geraakt door een verhaal over een onderduikgezin.

Dat éne zinnetje: je moeten verstoppen om wie je bent of om wat je denkt. …. En mijn gedachten gaan over de gevolgen daarvan. Beklemmend, angstaanjagend, nergens veilig, eruit gepikt kunnen worden, verstoten, verwijderd…

De rest van de lezing bleef het zinnetje hangen. En vanmorgen werd ik ermee wakker. En ik schrijf het op: je moeten verstoppen om wie je bent of om wat je denkt….

Dat is dus de essentie van vrijheid: mogen zijn wie je bent en mogen denken wat je wil. Dat is vrijheid en dat is een recht. Vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, in 1950. Daar staat dat een ieder recht heeft op respect voor zijn privé leven, familie- en gezinsleven, woning en correspondentie (briefgeheim).

En dat maakt meteen zo duidelijk waarom een recht op briefgeheim, iets dat ouderwets klinkt, juist nu zo belangrijk is: het recht op privacy. Zodat je ruimte houdt om te zijn wie je bent en om te denken wat je wil. Zodat je niet eruit gepikt, vervolgd, verstoten wordt….

Zo belangrijk!

Geef een reactie