Eten we vanavond gehackt-balletjes in tomatensaus?

Eten we vanavond gehackt-balletjes in tomatensaus?

Donderdag 28 januari 2021 is Privacy Day….En dus?! Discussies over privacy worden bij ons thuis regelmatig gevoerd. Letterlijk. We eten, we praten en we voeren discussie. En Privacy is een onderwerp dat pittige discussies oplevert. Mijn kinderen (variërend in leeftijd 18-24) hebben hun eigen perspectief op privacy. De oudste 2 zijn inmiddels werkzaam. Voor hen is internet een vorm van werk of socializen, gamen, online aankopen doen. De jongste 2 gaan nog naar school waardoor ze nu thuis online lessen volgen. En ik, ik ben hun moeder, werkend vanuit huis, privacy deskundige van beroep en betrokken bij alles dat zich aandient in deze periode.

Vlieg op de muur

Ik overhoor de lessen van mijn kinderen. Niet in de zin van huiswerk overhoren, nee ik overhoor alles wat er gebeurt. Niet dat ik dat wil, maar er is geen ontsnappen aan. Ik werk op mijn thuis-kantoor. De rest van mijn gezin pendelt tussen woonkamer, keuken en slaapkamer. En omdat wifi dit niet meer aankan, heeft zoonlief ook nog even een kabel door het huis getrokken. Via de woonkamer door de gang, de trap op naar boven en links af naar de slaapkamers. Ik neem deel aan de wereld van de school, de klasgenoten, de vrienden en allerlei andere spelers op dit veld. Ik heb het gevoel dat ik een vlieg op de muur ben in het leven van anderen. En dat bevalt me niets. Waarom hoor ik ineens dat leraar X kortaf reageert, dat leerling Y brutaal is, dat vriendje Z het thuis niet zo gezellig heeft?! Ik probeer mij af te sluiten. Ik ga naar mijn kantoor en schuif de deur dicht. En ik denk na…

Van overlegcultuur naar zoomcultuur

Nederland had een overlegcultuur, nu is het een zoomcultuur. Eerst was zoom een inbreuk op de privacy. Er werden verbeteringen doorgevoerd. Nu moet het veilig zijn. Maar wat is veilig? En thuis… wat doen we thuis om het veilig te houden? Laten we de laptop open staan? Ligt er papier op tafel? Werken we met oortjes in? Maken we deuren dicht als we gaan overleggen? En WhatsApp, Instagram, Facebook…. Allemaal welkom in ons huis? Ik besluit daar tijdens het avondeten op in te zoomen. Maar het loopt iets anders. Ik snijd het onderwerp aan terwijl ik het eten opschep. Ik probeer mijn kinderen bewust te maken van de risico’s: WhatsApp fraude, phishing, afluisteren, meekijken, verlies van persoonsgegevens, datahandelaren, profielen die gemaakt worden waardoor je gediscrimineerd of buitengesloten kunnen worden….

Een schepje erboven op

En, omdat mijn kinderen niet meteen reageren doe ik er nog een schepje bovenop: Weten jullie wel dat Privacy een recht is uit de grondwet, artikel 10! Ieder heeft recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Daar heb je dus recht op! Stel je eens voor dat jouw laptop gehackt wordt…..dan…

Mijn jongste zucht en zegt om van het “gedoe” af te zijn: Mam, doe je mij nog wat gehackt-balletjes in tomatensaus…. Gehackt-balletjes….?! Even is het stil. Mijn betoog is onderbroken … de kinderen liggen in een deuk van het lachen! Een pittige discussie, mijn punt is gemaakt en voor nu is het blijkbaar genoeg. Maar voortaan eten wij op Privacy Day: gehackt-balletjes in tomatensaus.

Geef een antwoord